vrijdag 20 september 2013

Zorg Premies 2014 en eigen risico bekend

In het nieuws

Op Prinsjesdag heeft het kabinet alle plannen voor 2014 bekendgemaakt. Ondanks vele bezuinigingen, verandert er weinig aan je zorgverzekering. Aan de basisverzekering 2014 wordt slechts een paar kleine dingen gewijzigd. Een van die wijzigingen is een verhoging van het eigen risico van 350 naar 360 euro.

Geen inkomensafhankelijk eigen risico

Het kabinet had eerder plannen om het eigen risico in 2015 inkomensafhankelijk te maken. Dat werd echter uit het regeerakkoord geschrapt, nadat zorgverzekeraars het plan niet uitvoerbaar achtten. Eind 2012 ging al het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel.

Het eigen risico van je zorgverzekering

Het eigen risico is een term die je tegenkomt bij het afsluiten van een zorgverzekering. Het eigen risico is het deel van de basiszorg dat je zelf betaalt. De kosten die boven het eigen risico uitkomen, worden betaald door je zorgverzekeraar. De hoogte van het eigen risico was lange tijd 220 euro. Per 1 januari 2013 werd dit verhoogd naar 350 euro en in 2014 zal het eigen risico dus 360 euro zijn.

Verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico

Het eigen risico van 350 euro is het verplicht eigen risico. Naast het verplicht eigen risico, kun je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De hoogte daarvan kun je zelf bepalen. Je kunt het verhogen in stappen van 100 euro, tot een maximum van 500 euro. Het maximale eigen risico is dus 850 euro (350 euro verplicht plus 500 euro vrijwillig). Kies je een vrijwillig eigen risico? Dan krijg je korting van je zorgverzekeraar.
Meer informatie, bijvoorbeeld waar het eigen risico precies wel en niet voor geldt, vind je op onze speciale pagina over het eigen risico. Alle wijzigingen in de zorgverzekering voor volgend jaar vind je op de pagina zorgverzekering 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten